четвер, 30 березня 2017 р.

Корифей нафтогазової геології - академік Доленко 

(09.03.1917 / Гаївка - 16.12.1990 / Львів) --- 

у 30 слайдах


1. Видатний вчений-геолог Г.Н.Доленко досліджував родовід нафти й газу. Він - практик, теоретик і стратег створення та розвитку міцної паливно-енергетичної бази України, що дозволило нашій державі стати однією з найрозвиненіших промилових країн світу.
2. Григір Долинка (а так звали майбутнього вченого) народився в один день із Тарасом Шевченком - 9 березня. Хоча дату народження часто подають за старим стилем - 24 лютого 1917 року. На світлині та автопортреті академікам по 27 років.
3. Це хата (вгорі), в якій народився Григір Долинка, найменший з 8 (чи 9) дітей у сім'ї. З того часу у Гаївці (Кропивницький район та область) збереглися хати подібного типу.
4. Разом з іншими селянами батьки Григора, Назар та Софія Долинки, заснували Гаївку у 1910 році. На світлині Григір Долинка з батьками. Поруч - герб Гаївки.
5. 1929 року Григір Долинка закінчив Гаївську 4-річну трудову школу, яка знаходилася у просторій селянській хаті. На світлині хата (сучасний вигляд) з "учительського кварталу", в якій вірогідно навчався майбутній вчений.
6. Брати Назар, Дмитро та Тимофій Долинки теж брали участь у будівництві Гаївської 7-річної школи. На толоку приходили і діти. На світлині Гаївська школа. Поруч - герб школи.
7. Григір Долинка був серед перших учнів нової Гаївської семирічки, яка відкрилася у 1929 році. Про це негадує пам'ятна дошка на стінах школи.
8. У Кропивницькому є заклад, який відвідував Григір Долина у 1932 році. Нині це машинобудівний коледж, що знаходиться у колишньому земському реальному училищі, який закінчили видатні українці: Є.Маланюк, Ю.Яновський, Є.Чикаленко, П.Саксаганський та інші.
9. Під час колективізації активісти-комуністи забрали майно Долинок, а сім'ю виселили на край села у хату розкуркулених. У 1932 році "бригади хлібозаготівлі" забрали всю їжу і діти вже почали пухнути  з голоду. Назар Долинка за одну ніч зібрав сім'ю і вихав на Донбас. Там змінили прізвище на "Доленко". Григорій Доленко закінчив повну середню школу в Макіївці у 1935 році. Книга В.Доценка "Вихід. Дума про голод" (Кіровоград, 2008) подає картину колективізації та голодомору в селах Гаївської сільської ради Кропивницького району. Свідки згадують і про Долинок.

10. Григорій Назарович Доленко навчався в Харківському університеті імені Горького в 1935-1940 роках. На час навчання припадає державний терор "чорного воронка". У 1937 році знищений ректор університету. Під арештом перебував і викладач університету, видатний фізик Лев Ландау.
11. Майбутня дружина Г.Н.Доленка Клавдія Леонтіївна Варениченко теж навчалася в університеті на геолога. Там вони й зустрілися.
12. За п'ять років після університету молодий геолог Григорій Доленко виріс до стратега розвитку нафтогазової галузі України.
13. Григорій Назарович Доленко - відкривач найбільшого в Європі родовища нафти Матцен. На світлині: сім'я Г.Н.Доленка (Григорій Назарович, його дружина Клавдія Леонтіївна, син Микола-Богдан, донька Галина) / Австрія.
14. Доленки мешкали у Цистерсдорфі та Відні, під час перебування в Австрії.
15. Повернувшись на Батьківщину Г.Н.Доленко відкриває родовища нафти у Прикарпатті.
16. З 1952 року Григорій Назарович починає наукову діяльність, перейшовши на роботу в Інститут геології і геохімії горючих копалин у Львові.

17. У 1963-1982 роках Г.Н.Доленко - директор Інституту ГГГК. 
18. Наукова проблема Г.Н.Доленка - походження та закономірності розміщення нафти й газу.

 19. Наша впевненість у силі України базується на досягненнях попередніх поколінь. 
 20. Г.Н.Доленко, маючи вагомий вплив на стратегію розробки нафтогазових родовищ у колишньому Радянському Союзі, робив усе можливе, щоб законсервувати українські поклади сировини для майбутніх поколінь. 
 21. Ось у цьому будинку у місті Кропивницькому вчений-геолог писав свої наукові праці. 
22. Тут найчастіше бував Григорій Назарович, приїжджаючи до родичів у Кіровоград (Кропивницький).

23. Академік Доленко часто приїжджав до Кіровограда (нині - Кропивницький)


24. Захоплення академіка - опера!
25. Академік Доленко досягнув усіх можливих вершин наукової слави, виховав наступне покоління науковців-геологів, залишив по собі праці з геології нафти й газу. 

26. До 100-річчя від дня народження академіка Григорія Доленка 25-26 травня 2017 року у Львові проводиться міжнародна наукова конференція "Геологія і геохімія корисних копалин"

27. Пам'ять про академіка-геолога Доленка з Кропивниччини зберігають в обласному краєзнавчому музеї. 
 28. Рідне село Григорія Назаровича достойно вшанувало видатного земляка. 16 березня 2017 року депутати сільської ради назвали центральну вулицю Гаївки "Академіка Доленка".
 29. Через 84 роки після того, як Григір-Григорій Долинка-Доленко мусив залишити Гаївку на батьківську землю завітав син академіка Микола-Богдан Григорович Доленко.
30. Григорій Доленко також повернувся у рідну Гаївку справами. З 2006 року село, де народився корифей нафтогазової геології України, газифіковано :) 
--- 
Із вдячністю великому землякові, гаївчани.

Немає коментарів:

Дописати коментар