середа, 15 березня 2017 р.

Саме в цій хаті 9 березня 1917 року народився академік Доленко


Саме в цій хаті 9 березня 1917 року народився доктор геолого-мінералогічних наук, корифей нафтогазової геології України, академік Григорій Назарович Доленко.
Цю хату у 1910 році збудував Назар Долинка - один із засновників Гаївки 
Традиційна українська хата на дві половини. Зовні видно віконниці, закриті на штабах. Вікна на шість шибок з арочками. У світлиці двоє вікон до вулиці, двоє - до Сонця. У світлиці найближчий кут - це божник. Від нього розходяться лави попід вікнами, між лавою стіл. Навпроти божника по діагоналі в куту стоїть піч, комином до Сонця.
На осонні невеличка призьба. Видно двері у хату до сіней. За дверима ще два вікна темниці (або нижньої кімнати). Солом'яну стріху підтримують шість стовпів, а стовпи на кам'яних підставках. У дворі молоді жердельки (абрикоси). На рівні обв'язки видніється обрій, нижче - верболоз біля річки Лозуватки.
Димар керамічний, заводського виробництва. Це час під обід, бо стіна до вулиці в тіні. Десь
Григорій Доленко з батьками
квітень, бо зелень тільки розвивається. Певно, фото робили після виїзду Долинок в 1929 році, бо хата не доглянута: не мазана і не білена. Хата житлова, бо витоптана стежка до дверей. Але світлиця не обжита, тобто нові господарі живуть малою сім'єю.
---

Подяка племінниці Г.Н.Доленка Любові Антонівні Чабанюк (м.Кропивницький) за надане фото садиби-кореня Долинок із сімейного альбому.
---
У Гаївці є достатньо багато хат, збудованих у 1910 році. Ось хата Токаря Матвія (сучасний стан). Збігаються навіть деталі конструкцій, за винятком пізнішого перекриття даху шифером.

На цьому місці стояла хата, в якій народився
Григорій Назарович Доленко. 2017 рік.














Село Гаївка,
Кропивницький район,
Кропивницька область.

Немає коментарів:

Дописати коментар