вівторок, 7 березня 2017 р.

Від Уралу до Карпат. 

Григорій Назарович Доленко (1940-1945): від молодого геолога-практика до стратега розвитку нафтової промисловості

---
Геологи в експедиції. Григорій Доленко робить записи.
Більшість людей геологію вважають романтичною – тяга до невідомого, бажання випробувати особисті можливості, кинути виклик природі. Але тільки однієї пристрасті до пригод явно недостатньо. Геологу необхідні так само хороше здоров’я і витривалість. Геолог повинен володіти неабиякими знаннями, спостережливістю і відмінною пам’яттю, щоб швидко визначити значимість знахідки. Куди тільки не закидає професія геолога – водні розливи, непрохідні хащі, гірські кручі. Але як приємно після робочого дня прилаштуватися біля багаття і, дивлячись на зоряне небо згадувати про далеких рідних і під звуки гітари мріяти про нові відкриття! 
---

1940-1941 - Кубань.

Геолог - професія романтиків. 
Після закінчення в 1940 році геологічного відділення геолого-географічного факультету Харківського державного університету імені О.М. Горького Григорій Доленко працював на нафтових промислах Краснодарського краю, проте його виробнича діяльність була перервана ІІ Світовою війною. 
---
1941-1942 Командир-сапер.
У 1941 році молодшого лейтенанта Доленка було призвано до лав Червоної Армії і направлено до саперної частини, де він командував ротою будівельного батальйону. Наступні зміни прийшли в життя Григорія Назаровича через потребу країни в геологах, адже саме геологи ведуть розвідку найважливіших ресурсів – теплоносіїв, металів, алмазів і багатьох інших копалин. І чим багатші мінерально–сировинні запаси держави, тим вищий її промисловий рівень і більша обороноздатність. 
---

1942-1943 - Надволжя.

Ще в студентські роки Григорій Доленко зустрів  
свою майбутню дружину Клавдію. 22.07.1939.
На фото: вони прикривають руками очі від яскравого Сонця.
У квітні 1942 року відповідно рішення Державного Комітету Оборони СРСР Г.Н.Доленка як спеціаліста-нафтовика було демобілізовано і направлено Міністерством нафтової промисловості СРСР на нафтову базу до Поволжя. Тут він працює старшим геологом Заглядинської контори розвідувального буріння тресту “Бугурусланнафта” об’єднання “Куйбишевнафта”. За його участю відкриті нафтогазове родовище Заглядино та газові родовища Султунгулово і Тарханівка. 
---


1943-1944 - Москва.
Г.Н.Доленко, 1944 рік

У 1943 році Григорія Назаровича було направлено до Москви на курси підвищення кваліфікації при Міністерстві нафтової промисловості СРСР. Знову навчання... Геологія навчає, як "читати" шматок залізної руди, жменьку солі, просту глину, мармур, граніт... Маленький камінчик може "розповісти" спеціалістові, які скарби сховані у великій товщі гірських порід - у казковому царстві мінералів...  
--- 

1944-1945 - Борислав.

Уже у квітні 1944 року Григорій Доленко поїхав у складі групи
Молода сім'я геологів Григорія та Клавдії
Доленків з донькою Галиною, ~1944 р.
Міннафтопрому СРСР до Західної України для відновлення зруйнованої війною нафтової промисловості. Працював у тресті “Укрнафта” на посаді головного геолога Бориславської контори буріння. Безпосередньо приймав участь у складанні першого післявоєнного п’ятирічного плану розвитку нафтової промисловості та плану геологорозвідувальних робіт УРСР. 
--- 
Отже, за п'ять років (а це були роки війни)... завдяки своїм грунтовним знанням з геології та організаторським здібностям Григорій Доленко перетворився із каразінського студента-геолога у стратега розвитку нафтової промисловості та геолоогорозвідувальних робіт в Україні .

Немає коментарів:

Дописати коментар