пʼятниця, 3 березня 2017 р.

У тому ж 1937-му під загрозою арешту був і легенда світової науки Лев Ландау...

Студенти геологічного відділення (Григорій Доленко – стоїть, середній), викладач (якби знати хто?!?), мікроскоп, книги, мінерали
(до 100-річчя академіка Григорія Доленка)
--- 
Кажуть, успішного чоловіка створюють сім’я, де він народився, заклад, де навчався, і дружина. Сьогодні мова про alma mater Григорія Назаровича Доленка – Харківський державний університет імені Горького (нині - Харківський національний університет імені Василя Назаровича Каразіна) в 1935-1940 роках. 
--- 
Заснований 17 листопада 1804 року з ініціативи видатного просвітника Василя Каразіна – після Львівського, найстаріший університет України. 
Історія Харківського національного університету є невід’ємною частиною інтелектуальної, культурної та духовної історії України. З ним пов’язані імена таких усесвітньо відомих учених, науковців та просвітителів, як П.П.Гулак-Артемовський, М.І.Костомаров, М.П.Барабашов, Д.І.Багалій, О.О.Потебня та багато-багато інших.
Харківський університет — єдиний в Україні, де навчалися і працювали три лауреати Нобелівської премії — біолог Ілля Мечников, економіст Симон Кузнець, фізик Лев Ландау
--- 
Григорій Доленко навчався на геологічному відділенні геолого-географічного факультету (1935-1940). Це один з найскладніших моментів в історії університету та країни – час «чорного воронка». 
З одного боку, студент навчався в закладі, де тоді викладали живі легенди науки, до прикладу такі, як професор, доктор географічних наук, відомий мандрівник Микола Ізнайлович Дмитрієв (1886-1957), доктор геолого-мінералогічних наук Дмитро Миколайович Соболєв (1872-1949), легенда світової науки, фізик Лев Давидович Ландау (1908-1968). 
--- 
З іншого боку, можна лише здогадуватися, як «куркульському сину» було навчатися в час сталінського терору. Видатний академік, картограф Степан Рудницький арештований у 1933 році, знищений у 1937 році. Звинувачений в українському націоналізмі, ректор (1934-1937) Нехворосний Олексій Іванович знищений в 1937 році. Натомість приходять ще «відданіші справі партії ректори» Гуревич Лазар Ізрайлевич (1937-1938) та «пастух з Орловщини» Сазонов Олександр Васильович (1938-1942). 
У тому ж 1937-му під загрозою арешту був і Лев Ландау, але особисте втручання Капиці та переїзд до Москви спасли життя вченого.
--- 
До речі, тоді вся Україна нагадувала велику катівню. У 1937-му в рідному селі Григорія Доленка Гаївці (нині - Кропивницький район) “чорний воронок” забрав як “врагів народу” вчителів Гайдаєнка Павла Григоровича, Ваховського Войцеха Войцеховича, Ваховську Броніславу Антонівну, секретаря сільської ради Алдошина Івана Іларіоновича та інших, у т.ч. «за антирадянську агітацію» - колишнього сільського голову, двоюрідного брата Григорія Назаровича – Долинку Степана Дмитровича (з книги "Вихід. Дума про голод").
Я дивуюся, що то за країна, де знищується все, що має розум, ініціативу, любов до рідного!
--- 
При всіх тих обставинах, Григорій Назарович Доленко зміг успішно завершити навчання і здобути ґрунтовні знання з геології, до того ж, залишитися людиною, Українцем.
--- 
На фото: студенти геологічного відділення (Григорій Доленко – стоїть, середній), викладач (якби знати хто?!?), мікроскоп, книги, мінерали

Немає коментарів:

Дописати коментар