пʼятниця, 3 березня 2017 р.

Корифей нафтогазової геології України з Кропивниччини


(до 100-річчя академіка Григорія Доленка)

--- 

24 лютого (за ст.ст.) 1917 року в Гаївці біля Кропивницького народився Доленко Григорій Назарович – академік, видатний український геолог, теоретик з питань нафтогазової геології, дослідник закономірностей утворення, міграції та розміщення нафтових та газових родовищ. 


Світлина від Vasil  Dotsenko.


...У 1929 році він закінчив Гаївську 4-класну школу (після чого батьків розкуркулили та вислали із села), а в 1935 році – Макіївську (Донбас) повну середню школу. В 1940 році Григорій Назарович завершив навчання на геологічному відділенні геолого-географічного факультету Харківського державного університету ім. Горького, отримавши спеціальність геолога. 

...Глибокі знання з геології, геофізики, геохімії нафти і газу дозволили Г.Н.Доленку зосередити зусилля на вирішенні нагальних проблем геологопошукових та -розвідувальних робіт. За активної участі вченого відкрито нафтові та газові родовища у Поволжжі, Передкарпатті, Дніпровсько-Донецькій впадині, Криму та Віденському басейні. Під керівництвом Доленка пошукові та розвідувальні роботи у Віденському басейні увінчалися відкриттям найбільшого в Європі родовища нафти Матцен...

...Доктор геолого-мінералогічних наук, професор, лауреат Державної премії УРСР у сфері науки і техніки, академік АН України – Г.Н.Доленко з 1964 по 1982 рік очолював Інститут геології і геохімії паливних покладів АН України (Львів), виконував обов’язки члена бюро Відділу наук про Землю АН України, голови проблемної наукової ради АН України “Геологія і геохімія паливних покладів”. З 1972 року Григорій Назарович – член бюро і голова секції наук про Землю Західного наукового центру АН України. Учений відомий і як член багатьох міжнародних, союзних і республіканських комісій та вчених рад науково-дослідницьких інститутів та ВНЗ. Він підготував 7 докторів та 30 кандидатів геолого-мінералогічних наук.
--- 
Ще про академіка:
- Григорій Доленко називав себе Григір,
- Академік завжди виступав українською на наукових зібраннях,
- Після розкуркулення змінили прізвище з "Долинка" на "Доленко", батьки Доленка родом із сусідньої Аджамки,
- Академік Доленко своїм життям об'єднав всю Україну: народився в Центрі (Гаївка/ Кропивниччина), навчався на Сході (Горлівка, Харків), працював і похований на Заході (Львів),
- У Кропивницькому краєзнавчому музеї був стенд, присвячений академіку Доленку,
- На стіні Гаївської школи з 2006 року пам'ятна дошка про те, що тут навчався майбутній академік.
--- 
Непозбувна бентега:
- Депутати Гаївської сільради відхилили пропозицію перейменувати вулицю Леніна на Академіка Доленка. Тепер у нас вулиця Центральна. Правда оригінально?

Про Гаївку з Вікіпедії

Немає коментарів:

Дописати коментар