вівторок, 25 квітня 2017 р.

Про два давні єврейські цвинтарі в Дмитрівці та Знам'янці.

Про два єврейські цвинтаря в Дмитрівці та Знам'янці.

"Кам'яне дерево" із знам'янського
єврейського цвинтаря.
Дмитрівка, цвинтар при в'їзді в село.
(з дмитрівських переказів / Кропивниччина)
---
При виїзді з Дмитрівки, майже піднявшись дорогою на Знам'янську гору, праворуч непримітне урвище. Урвище наскільки круте, що коли я в нього спускався, то не раз перепитував батька: "Так це саме тут було Жидівське кладовище?"
---
Як згадував батько, в дитинстві він з іншими дітьми з Башлика ганяли череду і на яри Рябошапки, і на Закол. А тут, під Знам'янською горою, діти бачили вимиті людські кістки і навіть череп. Старші люди казали, що то Жидівське кладовище...
---
У Дмитрівці є до сих пір Містечко - центр села, базарне місце, де років сто тому жили євреї, займалися торгом. Навіть деякий час після війни (згадує батько) їхня сім'я жила у колишньому єврейському будинку - довгий такий і багато кімнат. Після війни євреїв уже не було у Містечку. Хоча і нині залишилися дмитрівчани з прізвищем Вихрест.
---
---
Місце, де було "Жидівське кладовище".
На тлі снігових білих схилів темним трикутником
видніється крутояр - це саме те місце. Прямо над яром дорога
на Знам'янку і пам'ятний знак "Дмитрівка - 1736"
Інша історія - про єврейське кладовище у Знам'янці - теж пов'язана із Дмитрівкою. Біля Знам'янського будинку культури є парк понад шляхом у Дмитрівку. Так той парк на місці єврейського цвинтаря. Нині у парку є пам'ятний знак жертвам голодомору 1932-1933 років.
---
А надмогильний камінь із Знам'янського єврейського кладовища зараз стоїть на звичайному кладовищі, що знаходиться при в'їзді в Дмитрівку праворуч - зразу за кутком Фурчівкою, напроти місцевості Вітрогон. Камінь двох метрів висоти, особливо оброблений у вигляді дерева з обрізаними гілками. Є місце для таблички з написом (на жаль, самої таблички вже немає).
---
Опинився той камінь у Дмитрівці таким чином. Ще в радянський час, коли будувався будинок культури залізничкників у Знам'янці, єврейський цвинтар руйнували-зносили. Один водій вантажівки привіз той камінь із цвинтаря і поставив собі додому як колону-підпору для веранди (вулиця Кільцева, прибл.№10-20). Хтось із нових власників будинку десь років 10 тому переніс "кам'яне дерево" на найближчий цвинтар.
---
Сподіваюсь, ця замітка комусь пригодиться... хто цікавиться своїм корінням.

Немає коментарів:

Дописати коментар